Sunday 11 November 2012

APAM PELANGI

 Apam Pelangi merupakan kueh-mueh tradisional melayu. Kalau dahulu kueh Apam ini hanya satu warna sahaja. Kini  kueh Apam diadaptasi dengan pelbagai corak yang menarik. Begitu juga,kueh ini kebiasaan menjadi makanan pagi bagi orag2 melayu. 

 Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je
  • 125 ml santan kara
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit
  • pewarna

Cara-cara
  • Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak,

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Supplication




Gratisan Musik