Kek ini adalah kegemaran anak-anak, buat makan petang dengan keluarga. Rasanya manis dengan lembut perisa coklat di dalam. Kek ini juga menjadi buah tangan untuk majlis seperti perkahwinan dan keramaian seperti majlis kesyukuran.
Bahan-bahan.
- 100g Serbuk Koko*
- 250g Gula Kastor
- 1 tin Susu Isian Cair*
- 200g Minyak Masak Sayuran*
- 250g Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
- 150g Tepung Gandum
- 1 st Bic Soda
- 1st Baking Powder
Cara-cara
-
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
-
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer.
Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
-
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus
selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum
di kukus.
-
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing.
-
Untuk ganache atas kek lihat resipi dari hana6877: resipi no. 4580
-
Untuk buttercream kat tepi, pukul 125g Butter, 125g
majerin & 80g Gula ising. Bila dh sebati campur 100g coklat yg telah
di cairkan.
-
Ini rupa isi kat dalam. Warna nya coklat gelap tapi ni guna flash nampak terang sikit warna nya.
0 comments:
Post a Comment