Bahan-bahannya
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil yis segera mauripan
- 2 sudu besar susu tepung
- 160 ml air suam
- 1 sudu besar gula halus
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
- 1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair
- Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
- Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
- Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.
- Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan/loyang/pan pizza. Lengserkan sedikit dengan minyak zaitun.
- Keluarkan doh dari bekasnya. Tumbuk-tumbukkan sedikit untuk keluarkan angin. Kemudian letakkan doh di dalam pan dengan hanya menekan dengan telapak tangan sahaja. Tidak perlu dicanai (tapi kalau nak, boleh juga). Ratakan doh sehingga padat.
- Cucuk permukaan doh dengan garpu dan sapukan dengan minyak zaitun di tepi-tepi doh dengan berus pastri(supaya ia akan kelihatan cantik dan berkilat setelah masak). Biarkan ia rehat selama lebih kurang 10 minit.
- Bakar doh selama 7-10 minit. Kemudian keluarkan dari oven.
- Akhir sekali ratakan dengan sos tomato, mayonis dan bahan-bahan topping yang lain. Tuangkan sos keju dan taburkan keju parut.
- Bakar selama 20 minit atau hingga keperangan.
- 2 cawan tepung roti
- 2 sk yis mauripan
- 90 ml air suam
- 70 ml susu segar suam
- 1 sk garam halus
- 2 sb gula
- 1 sb marjerin
- 1 sb susu tepung
- 400 g daging cincang (dicincang/minced)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
- 1/2 botol sos spagetti lada hitam (lain-lain pun boleh)
- sedikit garam dan gula
- 3 sudu besar mentega
- sedikit oregano kering
- cendawan shitake
- hirisan nenas
- hirisan kapsikum
- hirisan bawang besar
- keju parut
- lain-lain ikut suka
0 comments:
Post a Comment