Monday 12 November 2012

MAKARONI BAKAR.


Sesekali makan makaroni sedap juga, sesuai untuk hidangan petang keluarga. Santai bersama-sama menikmati juadah ini. Walaupun nampak simple,tapi lembut bila dimakan.

 
Bahan-bahan: 
 
150gm
250gm daging ayam-dipotong dadu (aku guna daging)
150 gm sayur campur
15 biji cendawan butang (dibelah tengah)-aku x letak
sebiji lada besar merah- (dimayang)aku tambah
sebiji lada besar hijau- (dimayang)aku tambah

Bahan A
4 sudu b marjerin
1 sudu b bwg putih(chop)
2 sudu b tepung gandum
1 1/2 sudu b stok ayam
1 keping kiub pati ayam
1/8 sudu teh lada sulah
1sudu b cili kisar- aku tambah

Bahan B
2 sudu b minyak masak
1 sudu b bwg merah (chop)
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh lada sulah

Bahan C
2 biji telur-dipukul sedikit
3 sudu besar keju parut(ikut suka nk letak byk mana pun)

Cara2:
Masak makaroni dlm periuk air mendidih,campurkan dengan 2 sudu minyak masak dan sedikit garam. Masak hingga makaronin lembut dan toskan hingga kering.

Untuk bahan tumis:
Cairkan marjerin,tumiskan bawang putih hingga wangi, masukkan bwg besar,cili kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit.masukkan pula stok ayam sikit demi sikit, kacau hingga licin,masukkan kiub dan lada sulah.angkat dan sejukkan sebentar.
tumis pula bhn B,panaskan minyak,tumis bawang hingga garing,masukkan lada sulah dan masukkan cendawan butang.kacau hingga rata,masukkan sayur campur,lada merah dan hijau,serbuk perasa,garam dan lada sulah.
Campurkan A dan B dlm makaroni dan tuangkan telur yang tlh dipukul sedikit,gaul sebati.
tuangkan dlm bekas atau koserol yang tlh disapu dgn mentega, bubuh keju diatasnya..bakar pada suhu 150'c hingga keju jadi perang.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Supplication




Gratisan Musik