Sunday 11 November 2012

KEK LAPIS PRUNE

 Kek Lapis Prune merupakan kek kegemaran orang2 melayu masa kini. Harganya sangat berpatutan. Juga menjadi hidangan dalam majlis keramaian dan hari raya.


Bahan-Bahannya..


Bahan A
8 biji kuning telor ayam (Gred A)
6 biji telur
280 gram castor sugar
210 gram, tepong gandum
5 gram baking powder
5 gram essence vanilla
15 gram ovalet   

Bahan B
350 gram pure butter
30 gram  makan susu pekat   

Bahan C
340 gram buah prune   


Bahan A- Gula, telur, ovalet dan vanilla disatukan, dipukul menggunakan whisk. 

Kacau adunan telur untuk memastikan adunan dipukul serata.

Masukkan tepung yang telah diayak, bersama dengan baking powder & vanilla

Gunakan kelajuan mixer yang paling tinggi.  Pukul sehingga kembang.

Anda boleh mula memukul dengan kelajuan yang paling tinggi sekarang.

Bahan B - Mentega dan susu di satukan.  Dipukul sehingga campuran ini bertukar putih.

Masukkan Bahan B kedalam Bahan A - gaul sebati.

Bakar selapis-selapis.  Suhu yang digunakan ialah 180c - 200c.

Taburkan buah prun semasa proses melapis.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Supplication




Gratisan Musik