skip to main |
skip to sidebar
Kueh Puteri Ayu memang sedap dimakan begitu saja. Buat sampingan untuk hidangan petang ok juga, di samping borak-borak petang bersama-sama kluarga.
Bahan-bahan
- 4 cawan tepong gandum
- 1 1/2 cawan gula caster
- 3 biji telor
- 1 1/2 cawan santan ( di ambil dari 1 paket ( 50 gm )santan segera +1 1/2 cwn air )
- 1 sudu makan ovelette
- 1 sudu makan baking powder
- 1 sudu teh pewarna hijau
- Inti kelapa
- 1 biji kelapa parut putih sahaja
- 2 sudu teh garam
- 1 sudu makan tepong ubi
Cara-cara
-
Ayak tepong bersama baking powder, ketepikan.
-
Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
-
Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
-
Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
-
Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
-
Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.
0 comments:
Post a Comment